MERSİN / MEZİTLİ - Yunus Emre İlkokulu

May

4. sınıf öğrencileri ve öğretmenleriyle birlikte yapılan Mutlu Yaşam Köyü gezisinde öğrenciler eğlenceli zamanlar geçirdiler.

May

Çölyak hastalığı,  genetik olarak yatkın bireylerde buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahıl ve tahıl ürünlerinde bulunan "gluten" proteinine karşı duyarlılık sonucu gelişen ince bağırsak hastalığıdır.

Bu hastalığın tanı yöntemlerinin gelişmesi ve farkındalığın artması ile tanı alan hasta sayısı çoğalmıştır. Çölyak hastalığının şu anda kanıtlanmış tek tedavisi yaşam boyu tam glutensiz diyet uygulamasıdır. Glutensiz diyette buğday, arpa ve çavdar içeren besinler tüketilmemelidir.

Glutensiz diyet ile yakınmaların kısa sürede kaybolacağı, bağırsakların normale döneceği, hastalığın tanısı alınmazsa veya diyete uyum iyi olmazsa, çocuklarda başta büyüme ve gelişme geriliği olmak üzere; anemi, vitamin yetersizlikleri, diş çürükleri, troit hastalıkları, kemik erimesi, diyabet ve kanser gibi birçok kronik hastalığa yakalanma riski artabileceği, çölyak hastalığı tanısı alan bireylerin glutensiz beslenmeye uymaları halinde, sağlıklı büyüme ve gelişmenin sağlanmasında, yetişkin çağında oluşabilecek problemlerin önlenmesinde ve okul başarısının artmasında etkiliği olduğu bildirilmektedir.

Hastalık bazı bireylerde yıllarca hiç belirti vermez veya çok hafif seyredebilir ve kişi çölyaklı bir hasta olduğunu uzun süre fark etmeyebilir. Hastalık tipik belirtilerle başlayabileceği gibi çok hafif belirtilerle de seyredebilir.

Çölyak Belirtileri, Tanısı ve Komplikasyonları

Çölyak hastalığı olan çocuklarda özellikle karın ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış ve gelişme geriliği, kusma, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabilir. İleri yaşlarda hastalığın belirtileri daha geniş bir yelpazeye yayılır.

Yetişkinlerde görülen belirtiler şunlardır:

• Karın Bölgesinde öne doğru şişkinlik
  • Yaşa göre kilo azlığı
  • Kas zayıflığı
  • Kansızlık
  • Dışkıda anormallik, büyük tuvalet ihtiyacının artması
  • İshal
  • Kusma
  • Bezginlik
  • Nedeni bilinmeyen karaciğer hastalıkları
  • Büyüme geriliği
  • Ağız içinde oluşan aftlar
  • İştahsızlık, gaz şikayetleri
  • Eklem ve kemik ağrıları
  • Sinirlilik
  • Ciltte kaşıntılı döküntüler

Çölyak hastalığı her yaşta teşhis edilebilmekle birlikte teşhisi zor olan hastalıklardan biridir. Çünkü belirtiler çoğunlukla ilişkili bir başka hastalığı da düşündürmektedir. Örneğin erken osteoporoz, kansızlık, teşhis edilmemiş laktoz alerjisi gibi hastalıklarla benzer belirtiler gösterdiğinden karıştırılabilir.

Çölyak hastalığının insan sağlığı üzerinde önem taşıyan birçok değişimlere neden olmasından dolayı doğru teşhisi önemlidir. Teşhis yöntemlerinden kan testleri serolojik özel testler  (AGA, EMA) ile ön tanı konmakta ancak kesin tanı ince bağırsak biyopsisi ile konmaktadır.

Çölyak hastalığı ile ilintili hastalıklar şunlardır:

• Tip1 DM
  • Otoimmüntiroid hastalığı
  • Otoimmün karaciğer hastalığı
  • IgA eksikliği
  • Down, Turner, Willians Sendromları.

Tedavi edilemezse çölyak hastalığının kısa ve uzun vadedeki riskleri nelerdir?

• Malabsorbsiyon
  • Büyüme geriliği
  • Hipokrommikrositer anemi
  • Megoblastik anemi
  • Kalsiyum ve K vitamini eksikliği
  • Otoimmün hastalıkların prevelansında artış
  • Osteoporoz
  • Kısırlık, düşük
  • Depresyon
  • Lenfoma
  • Kalın ve ince bagırsak kanserleri

May

Çocuklarını koşulsuz sevgi ve özveri ile büyüten annelerin yeri herkes için  değerlidir. Anneler Günü, onlara sevgi ve minnetimizi gösterebileceğiniz özel zamanlardan biridir. Sevgi, şefkat ve umut kaynağı olan tüm annelerin Anneler Günü kutlu olsun.

Nis

TBMM' nin açılışının 104. yılı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı okulumuzda tüm coşkusuyla kutlandı.

Nis

Üst Düzey Düşünmeye Dayalı Okuma Becerisinin Arttırılması Projesi kapsamında okulumuzda 4-A ve 4-B sınıfları fidan dikimi etkinliği gerçekleştirdi.

Ock

OKULUMUZDA 3 OCAK MERSİN' İN KURTULUŞ GÜNÜ 102. YIL KUTLAMA ETKİNLİKLERİ YAPILDI.

Ara

Okulumuzda açılan kurslarımız ( Piyano, Futbol, Halk Oyunları, Resim, Badminton, Masa Tenisi, Drama, Bağlama ) tüm hızıyla devam ediyor.

Kas

Okul sağlığı; öğrencilerin ve okul çalışanlarının sağlığının değerlendirilmesi, geliştirilmesi, sağlıklı okul yaşamının sağlanması ve sürdürülmesi, öğrenciye ve dolayısıyla topluma sağlık eğitiminin verilmesi için yapılan çalışmaların tümü olarak tanımlanmaktadır.

Bakanlığımızca yürütülen okul sağlığı çalışmalarının daha hızlı ve düzenli takip edilmesi için http://okulsagligi.meb.gov.tr/ web sitesi oluşturulmuştur.

Kas

24 Kasım Öğretmenler Günü okulumuzda çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Kas

10 Kasım Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 85. yıldönümü kapsamında anma programı düzenlendi.

Kas

Okulumuzda Kızılay Haftası kapsamında etkinlikler düzenlendi.

Kas

Okulumuzda, velilerimizin katılımıyla Genel Veli ve Okul Aile Birliği Genel Kurul toplantısı yapıldı.

Kas

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, okulumuzda tüm coşkusuyla kutlandı.

Ekm

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma etkinlikleri kapsamında okulumuzda etkinlikler düzenlendi.

Ekm

Okulumuz Rehber Öğretmeni Duygu ÇAKICI tarafından Uyum Haftası faaliyetleri kapsamında 1. sınıf velilerimize ''Okula Uyum Veli Semineri '' verilmiştir.